Google laajentaa Haminan datakeskusta investoiden miljardi euroa

Google ilmoittaa investoivansa Haminassa sijaitsevan datakeskuskampuksensa laajentamiseen miljardi euroa, mikä tukee työllisyyden kasvua, innovaatiota ja taloudellista toimintaa. Google on vuodesta 2009 lähtien investoinut Haminan datakeskukseen sekä siihen liittyvään infrastruktuuriin yhteensä 4,5 miljardia euroa. Lisäksi Google aloittaa yhteistyössä paikallisen kaukolämmön tuottajan Haminan Energian kanssa uuden lämmön talteenottoprojektin, jossa datakeskuksessa syntyvä lämpö kerätään talteen ja hyödynnetään kaukolämmön lähteenä.

Suomella on tärkeä rooli Euroopan digitaalisen talouden kehittämisessä, ja Haminan sekä Kymenlaakson alueen vahva osaaminen innovaatioiden ja suuren mittakaavan massatuotannon saralla on tässä merkittävässä osassa”, sanoo Googlen datakeskusten globaali johtaja Joe Kava. ”Jatkuva panostuksemme Haminan datakeskukseen on todiste Suomen asemasta digitaalisena edelläkävijänä ja auttaa meitä valjastamaan yhä paremmin tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet yritysten käyttöön Kymenlaakson alueella, Suomessa ja koko Euroopassa.”

Uusi laajennus valmistunee ensi vuoden elokuussa ja investoinnin myötä Haminaan syntyy 100 uutta työpaikkaa. Palvelinkeskusalue työllistää työllistää suoraan noin 400 henkilöä.

Googlen ilmoitus miljardi-investoinnista datakeskuksen laajennukseen on erittäin hieno uutinen Suomelle ja suomalaisille. Sen vaikutukset työllisyyteen ja talouskasvulle ovat tervetulleita. Tämä lähettää myös tärkeän viestin maailmalle siitä, että Suomi on houkutteleva ja kannattava investointiympäristö globaaleille toimijoille” pääministeri Petteri Orpo sanoo.

Datakeskuksen hukkalämpö talteen

Google ilmoittaa myös uudesta yhteistyöstä Haminan kaupungin ja Haminan Energian kanssa, jonka myötä datakeskuksesta syntyvä lämpö kerätään paikallisen kaukolämpöverkon käyttöön. Talteen otetun lämmön määrä vastaa arviolta 80 prosenttia Haminan kaukolämmön tarpeesta, ja sitä käytetään kotitalouksien, koulujen ja julkisten rakennusten lämmittämiseen alueella, joka on erittäin riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Vähähiilisen lämmön keräysprojektin vaikutusten odotetaan alkavan näkymään Haminan energiataseessa vuoden 2025 loppuun mennessä. Google tarjoaa kerätyn lämmön ilmaiseksi Haminan Energialle, jonka kautta se kulkeutuu Haminan kaupungin kaukolämpöverkkoon.

Googlen ja Haminan kaupungin yhteinen historia on pitkä ja menestyksekäs. Google on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka tähtää tulevaisuuteen vahvalla ja kestävällä tavalla. Olemme ylpeitä siitä, että Hamina on Googlen kotikaupunki Suomessa”, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu.