Haminan uusi LNG-terminaali voi korvata kolmanneksen Suomen kaasuntuonnista

Haminan Energia Oy avaa tulevana syksynä uuden LNG-terminaalin Haminan satamaan, jolla pyritään vähentämään riippuvuutta kaasun tuonnista Venäjältä.

Useat Euroopan satamat rakentavat LNG-terminaaleja tai laajentavat olemassa olevaa kapasiteettia vähentääkseen riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Nesteytettynä LNG on tehokkaampi tapa kuljettaa maakaasua pitkiä matkoja, missä putkilinjat eivät ole vaihtoehto. Vaikka kaasun osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta on vain noin viisi prosenttia, se on tärkeä osa energiavalikoimaa – ja suuri osa siitä tulee Venäjältä. Haminan kerrostalon kokoiseen, 30 000 kuutiometrin kaasusäiliöön mahtuu noin 200 gigawattituntia vastaava energiasisältö kerrallaan.

”Uuden LNG-terminaalin valmistuminen takaa koko Suomelle varmuutta kaasun tuontiin ja toimittamiseen olemassa olevaa putkiverkostoa pitkin. LNG-terminaalin valmistuminen takaa myös vahvan alustan energiavarastoinnin sekä P2X-teknologioiden kehitykselle. Alueemme kiinnostaa nyt poikkeuksellisen paljon teollisen mittakaavan aurinkovoima-, vetytalous- (P2X/X2P) ja biokaasutoimijoita. Nämä kaikki kulkevat keskenään käsi kädessä ja ovat osaltaan varmistamassa omavaraista energiataloutta koko Suomen mittakaavassa,” toteaa Senior Advisor Matti Karhu Cursor Oy:n Invest In -tiimistä.

Ensimmäiset kaasua kuljettavat alukset saapuvat kesällä, ja terminaalin odotetaan olevan täydessä käytössä lokakuussa 2022. Haminan LNG-terminaalin viimeistelystä vastaa Hamina LNG Oy:n pitkäaikainen kumppani TGE Gas Engineering.