Kotkan-Haminan seudulle 3,8 miljoonaa euroa kohdennettavaksi akkuteollisuuteen

Valtioneuvosto on myöntänyt 9.11.2023 päätöksellään Kymenlaaksolle Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahan muodossa 6 miljoonaa euroa äkillisen rakennemuutostilanteen hoitoon. Uuden kasvun avaimia Etelä-Kymenlaaksossa etsitään erityisesti akkuteollisuudesta. Kymenlaakson kehittämispaketti on kooltaan kokonaisuudessaan noin 9 miljoonaa euroa.

Rahoituksesta 3,8 miljoonaa euroa on tarkoitettu kohdennettavaksi akkuteollisuuteen Kotka-Haminassa. Tavoitteena on kansainvälisen akkutoimialan merkittävä teollinen keskittymä. Akkuteollisuutta alueella rahoittaa myös Business Finland. 

Toteutuessaan näillä hankkeilla olisi merkittäviä aluetaloudellisia ja työllisyysvaikutuksia. Uusia alkuja on nähtävissä, mutta ne eivät lähde lentoon itsestään. Tarvitaan paljon työtä ja yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa, hallinnollisten ja alueiden rajojen yli”, arvioi elinkeinoministeri Wille Rydman. 

Cursorilla tieto rahoituksesta otettiin vastaan erittäin tyytyväisin mielin. Power Coast akkuklusteria on kehitetty jo muutaman vuoden ajan ja kaikki merkit viittaavat siihen, että alueelle on syntymässä kansainvälisestikin merkittävä akkuteollisuuden keskittymä. Uudet hankkeet tulevat työllistämään satoja tai jopa tuhansia työntekijöitä alueellamme, sekä houkuttelemaan tänne osaajia seudun ulkopuolelta. 

Kiitos työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehille ja päättäjille! TEM on ollut tässä tiiviisti ja isolla sydämellä mukana alusta asti, ja Suomen erittäin rajalliset resurssit ja liikkumavarat huomioon ottaen meidän on syytä olla kiitollisia paitsi rahasta myös heidän avustansa ja asenteesta. Nämä päätökset ovat selkeä osoitus siitä, että valtio näkee sen lisäarvon, jonka Kotkan-Haminan seutu pystyy Suomelle tuottamaan. Kyse on investoinnista yhteiseen tulevaisuuteen, talouskasvuun ja työpaikkojen lisäämiseen. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä yhteisiä tavoitteita kohti”, summasi toimitusjohtajamme David Lindström kuultuaan asiasta.

Power Coast akkuklusteri – Suomesta on hyvää vauhtia tulossa merkittävä akkuteollisuuden kehittäjä ja tuottaja. Alkuvuodesta julkaistussa arvostetussa Bloomberg NEF raportissa Suomi sijoittuu neljänneksi maailmanlaajuisesti litiumakkuarvoketjussa ja oli sijalla yksi arvoketjun ”teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuuri” -osiossa. Tässä kehityksessä Kotkan-Haminan seutu on mukana ja on ensisijaisen tärkeää, että nyt käynnissä olevat hankkeet saadaan käyntiin sujuvasti ja niille tavoitetussa aikataulussa.