Kotkan-Haminan seudun akkuklusterin kehittäminen etenee konkreettisesti

Kotkan-Haminan seudulle suunnitteilla oleva akkuklusteri otti tärkeän askeleen eteenpäin, kun aiemmin tänään Suomen Malmijalostus Oy ja teknologiayhtiö CNGR Advanced Material ilmoittivat perustaneensa yhteisyrityksen edistämään prekursorimateriaalia tuottavan pCAM-tehtaan rakentamista Haminaan.

Juuri perustetun yhteisyrityksen omistajapohjasta 60 % omistaa CNGR Advanced Material ja 40 % Suomen Malmijalostus Oy. Uuden yrityksen nimi on CNGR Finland Oy.

Haminan tehtaasta on tulossa merkittävä osa koko globaalia akkuarvoketjua, sillä Eurooppaan suunnitellut n. 50 mrd euron kennotehdasprojektit tarvitsevat akkumateriaaleja. Toistaiseksi Euroopassa ei ole laitosta, jossa valmistetaan prekursoria. Se on kuitenkin välttämätön materiaali litiumioniakkujen tuotantoketjussa.

Toivotamme perustetun yhteisyrityksen tervetulleeksi Haminaan. Tämä päätös on luottamuksen osoitus ja se osoittaa, että Kotkan-Haminan seutu on taas ottamassa erittäin vahvaa teollista asemaa Suomessa. On todella hienoa, että olemme keskeisesti mukana tukemassa Suomen tavoitteita akkuklusterin kehittämissä”, kommentoi Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin senior advisor Harri Eela uutista.

Harri Eela

Saksalainen Thorsten Lahrs nimetty yhteisyrityksen toimitusjohtajaksi

CNGR Finland Oy:n toimitusjohtajaksi nimetyllä saksalaisella Thorsten Lahrsilla on vahva kokemus sekä akkumateriaalien tuotannosta globaalisti että kemianteollisuudesta. Pääsääntöisesti Lahrs tulee työskentelemään Suomessa.

Haminan logistinen sijainti on täydellinen ja sallii raakamateriaalien sekä valmiin tuotteen helpot toimitukset laitokselle ja laitokselta pois. Vahva yhteistyö Haminan kaupungin, Cursorin ja paikallisten kumppaneiden kanssa mahdollistaa suuret unelmat Haminan laitoksen suhteen sekä tuo mukanaan monia houkuttelevia työpaikkoja seudulle”, toteaa tuore toimitusjohtaja Thorsten Lahrs.

Thorsten Lahrs

Suomen akkustrategia tuottaa tulosta

Uutinen osoittaa, että valtion päätös panostaa akkuklusterin luomiseen Suomeen on ollut oikea, ja että tehty työ kantaa hedelmää. Nyt tehty päätös osoittaa myös, että Suomi on houkutteleva investointimaa myös muuttuneessa maailmantilanteessa. Uskon, että Suomi tulee jatkossa olemaan merkittävä peluri globaalissa akkuarvoketjussa”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Marraskuussa kerroimme, että Kotkaan suunnitellaan katodiaktiivimateriaalitehdasta. Kyseisessä hankkeessa Suomen Malmijalostus Oy:n kumppaniksi tulee kiinalainen Beijing Easpring Material Technology Co., Ltd. Tämäkin hanke etenee suunnitelmien mukaan ja tulee toteutuessaan entisestään vahvistamaan Kotkan-Haminan seudun asemaa Suomen ja Euroopan akkuklusterissa.

Lisätietoja:
Harri Eela, Senior Advisor
Cursor Oy
Puh. +358 40 190 2508
harri.eela@cursor.fi

Thorsten Lahrs, toimitusjohtaja
CNGR Finland Oy
Puh. +49 151 555 31 379
cngr.tl@outlook.de