Kotkan-Haminan seudusta merkittävä kansainvälinen akkuklusteri

Kotkan-Haminan seudulle on kehittymässä merkittävä kansainvälinen akkumateriaalien hubi. Cursor on ollut aktiivisessa roolissa, kun Kotkan-Haminan seutu on ottanut askeleita kohti kansainvälisen mittakaavan akkuklusteria. Kotkan ja Haminan kaupungit ovat jo kesäkuussa allekirjoittaneet esisopimukset tonteista mahdollisille akkumateriaalitehtaille ja nyt on menossa alueiden valmistelutoimia. 

Tehtaiden tuloon valmistaudutaan mm. pintamaan raivausurakoilla, infrastruktuurin rakentamisella, koulutustarjonnan kehittämisellä ja markkinoinnin suunnittelulla. Samanaikaisesti StoraEnso kehittää Sunilan koelaitoksessa biopohjaisia hiilimateriaaleja energian varastointiin ja Ahlström Munksjö omalla panoksellaan suodatusmateriaaleja mm. sähköautoihin.

Suomen Malmijalostus Oy:n tytäryhtiö Finnish Battery Chemicals suunnittelee yrityskumppaneidensa kanssa Kotkan Keltakalliolle katodiaktiivimateriaalia valmistavaa CAM-tehdasta ja Haminan satamaan litiumioniakkujen prekursorimateriaalia tuottava pCAM-tehdasta. Arvioiden mukaan tehtaat voisivat ensi vaiheessa tuoda seudulle jopa noin 400 suoraa uutta työpaikkaa. Hankkeiden rakennusvaiheiden ja välilliset työllistävät vaikutukset ovat merkittäviä.

LUE LISÄÄ:
Harri Eelan blogikirjoitus
Kotkan kaupunki
Haminan kaupunki