Akkutoimialan suunnitelmat kasvavat Kotkassa ja Haminassa

Suomen Malmijalostuksen hankeyhtiö Finnish Battery Chemicals on juuri jättänyt Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman Kotkaan suunnitellusta akkukennotehtaasta eli gigafactorystä. Ohjelmaan kirjattu tehtaan suunniteltu kapasiteetti on noussut 60 GWh:iin, kun se keväällä oli vielä 40 GWh. Samalla CNGR Finland Oy ilmoittaa kotisivuillaan suunnitelmistaan rakentaa akkumateriaalitehtaan yhteyteen akkumetallien esikäsittely- ja kierrätyslaitoksen. Kotkassa odotetaan myös katodiaktiivimateriaalitehtaan hankeyhtiön perustamista. Perustettava yhtiö tulee edistämään Kotkan Keltakalliolle sijoittuvan akkumateriaalitehtaan suunnitelmia kohti lopullista investointia.

Havainnekuva kennotehtaasta

Edellä mainitut suunnitelmat tukevat hyvin Kotkan-Haminan seudun akkutoimialan visiota. Tavoitteena on, että vuonna 2027 alueella toimii kansainvälinen akkutoimialan teollinen keskittymä, jossa kehitetään aktiivisesti osaamista ja uusia tuotteita globaaleille markkinoille. Suunnitelmat ovat mittavat, ja samalla kun projektit etenevät, rakennamme alueellemme akkutoimialan tarpeita tukevaa toimintaympäristöä.

”Tarvitaan työvoimaa, palveluita ja paljon yhteistyötä, jotta potentiaalin rakentuminen Kaakkois-Suomeen ei jäisi alueen valmiudesta kiinni. Tätä varten Cursor on luonut Power Coast akkuklusterin, jonka alle rakentuu alueen kehittyvä akkuteollisuuden keskittymä yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa”, kertoo Cursor Oy:n senior advisor Harri Eela.

Samalla kun Eurooppa sähköautoistuu ja akkuarvoketju kehittyy kovaa vauhtia, rakentuu Kotkan-Haminan seudulle akkuklusteri, jonka keskeinen tavoite on toteuttaa kestävää, koko arvoketjun kattavaa akkutuotantoa. Akkuteollisuus tulee vahvistamaan merkittävällä tavalla Kotka-Haminan seudun elinvoimaa. Julkisuudessa olleiden hankkeiden työllistämisvaikutusten on arvioitu olevan yli 10 000 henkilöä, joista muutama tuhat suoraan kyseisissä tehtaissa. Hankkeet mahdollistavat osaltaan valoisan tulevaisuuden seudulle, ja niitä viedään eteenpäin kiinteässä yhteistyössä viranomaisten kanssa, ympäristöarvoja ja kaikkia muita intressejä kunnioittaen.

Suomen Malmijalostus Oy: tiedote kennotehtaan YVA-menettelyn käynnistämisestä
Kuvat: Suomen Malmijalostus Oy

Lisätietoja Power Coast akkuklusterista:
Harri Eela, Senior Advisor
businesskotkahamina.fi/powercoast