Blogi: Akkubisneksessä ”kaikkien aikojen maalipaikka” paikallisille yrityksille?

Akkubisneksessä ”kaikkien aikojen maalipaikka” paikallisille yrityksille?Akkutoimialan rakentuminen Kotkan seudulle aiheuttaa positiivisia ketjureaktioita läpi koko paikallisen elinkeinoelämän. Sitä mukaa kun Power Coast -ekosysteemi alkaa hahmottua, alueen teollinen profiili nousee ja elinvoima lisääntyy väistämättä, kirjoittaa Jukka Tani Cursorista.

Akkuklusteri on piristysruiske kaiken kokoisille yrityksille, eikä mitenkään erityisen toimialariippuvaisesti – nyt jos koskaan nousuvesi nostaa kaikkia veneitä.

Seudulle kaavaillut neljä isoa hanketta – Haminan pCAM-akkumateriaalitehdas ja BPED-laitos sekä Kotkan CAM-akkumateriaalitehdas ja akkukennotehdas – tuovat mukanaan ison muutoksen paikalliseen yrityskenttään. Jo yksistään rakentamisvaiheessa työllisyysvaikutus on tuhansia ja tuhansia henkilötyövuosia rakentamisen arvoketjuissa koko Suomessa.

Kun suuria tehdaskokonaisuuksia tehdään greenfield-periaatteella, tarvitaan tietenkin maanrakentamista ja laitosten ja muiden kiinteistöjen rakentamista. Rahallinen onsite-investointi on tuntuva, mutta tämän lisäksi tulevat vielä offsite-vaikutukset: rakentajien täytyy asua jossakin, syödä jotakin ja elää ihan normaalia arkea silloin, kun he eivät aherra työmaalla. Tästä hyötyy niin paikallinen majoitusliike kuin ravintolakin – ja moni muu toimija. Hammastahnaakin tarvitaan ja joku sen myös myy.

Infra iskussa?

Samaan aikaan on selvää, että tehtaat tarvitsevat toimiakseen myös panostuksia ympäröivään infrastruktuuriin. Sähköverkkoja tulee vahvistaa, jotta teollinen tuotanto saadaan sujumaan; väylien kehitys ja tieverkoston ylläpito varmistavat, että ihmiset ja tavara liikkuvat ilman pullonkauloja. Tässä infraurakassa tarvitaan – jälleen – paikallisia yrityksiä alihankkijoiksi.

Jahka laitokset ovat valmiit ja operatiivinen toiminta alkaa, siirrytään taas uuteen vaiheeseen taloudellisessa vaikutusarvioinnissa. Paikkakunnalle muuttaa tällöin paljon työntekijöitä perheineen, jolloin tarpeet ovat erilaiset. Puolisolle pitää löytää töitä, lapset menevät päivähoitoon tai kouluun…uusi elämä uudella paikkakunnalla alkaa rakentua. Paikalliset yritykset ovat tulokkaan tukena: siivous-, turvallisuus- ja vaikkapa lastenhoitopalveluja on saatavilla.

Paikkakunta, jossa on paljon hyviä työpaikkoja, on vetovoimainen. Jos tuo sama paikkakunta pystyy tarjoamaan uusille asukkailleen hyvän elämän edellytykset, se on myös pitovoimainen.

Ekosysteemissä on skaalaa

Koko Power Coast -ekosysteemi nojaa tietenkin ajatukseen, että ”isojen kalojen” menestystä avittamassa on koko liuta pikkukaloja. Yksikään kaavailtu laitos ei leiju omavaraisena tyhjiössä – tehtaat tarvitsevat raaka-aineita ja komponentteja, jotka on hankittava mahdollisimman kustannustehokkaasti. Tässä kuviossa on mielekästä, että esimerkiksi komponenttivalmistajat perustavat omia tuotantolaitoksiaan Kotka-Haminan seudulle ollakseen asiakkaita lähellä.

Näillä ”tukevan portaan” laitoksilla voi olla erittäin kovia työllisyysvaikutuksia. Itse asiassa alan tutkimusten mukaan työllistävä vaikutus voi olla näissä toisen aallon laitoksissa puolitoista kertaa suurempi kuin ensimmäisen aallon alkuperäisissä tehtaissa. Akkuklusteri on uutta ja osittain ennennäkemätöntä liiketoimintaa, mutta sen voi silti odottaa noudattavan teollisen toiminnan lainalaisuuksia, tässäkin suhteessa.

Cursor uskoo, että erilaisia komponenttivalmistajia ja muita alihankkijoita tulee etabloitumaan Etelä-Kymenlaaksoon useita, jos ja kun akkutehtaita aletaan rakentaa. Erilaisia keskusteluja kiinnostuneiden tahojen kanssa käydään koko ajan.

Liike on lääke

Ekosysteemi elää logistiikasta. Kotka-Haminan ehdoton vahvuus on Suomen suurin yleissatama ja paikalliset logistiikkapalvelut. Raide- ja kumipyöräliikenne osataan seudulla kyllä. Logistiikkaportfoliota halutaan kehittää proaktiivisesti siten, että mahdollisiin ongelmiin reagoidaan hyvissä ajoin.

Power Coast -klusterin perimmäinen voima ei tule pistorasiasta, vaan aivoista. Mikäli akkutoimialalla aikoo menestyä, pitää hakea aktiivisesti edelläkävijän asemaa. Tämä ei onnistu ilman väkevää TKI-toimintaa, johon tarvitaan mukaan XAMKin ja LUTin kaltaisia yliopistollisia toimijoita. Cursor haluaa auttaa kehitystä, jossa ideat ja luovuus ruokkivat pitkäjänteistä, vihreää siirtymää tukevaa menestystä.

Huippuosaaminen on yleensä ennakkoedellytys pärjäämiselle globaalissa kilpailussa, eikä akkutoimiala varmasti ole mikään poikkeus. Kun kilpailu on kansainvälistä, pitää juosta lujaa. Paikallisten yritysten täytyy tehdä töitä, jotta pelipaikka aukenee – mutta toteutuessaan Power Coast -ekosysteemi voi olla todellinen mansikkapaikka monelle.

Kirjoittaja on Cursor Oy:n Senior Advisor, Jukka Tani
Kuva: Jukka Koskinen

Lue lisää Power Coast akku-uutisia osoitteessa powercoast.fi