Blogi: Käänteinen työllisyyspommi tikittää jo

Olemme muokkaamassa kokonaan uutta Kymenlaaksoa. Tulossa olevat akkutehtaat tarjoavat ennennäkemätöntä piristysruisketta Etelä-Kymenlaakson ja lähiseutujen työllisyys- ja koulutustilanteeseen, kirjoittaa Senior Advisor Jarkko Harjula Cursorin Invest In -tiimistä.

Power Coast -ekosysteemin rakentuminen Kotka-Haminan seudulle tuo tullessaan paljon positiivisia ongelmia. Listan kärkipäässä on työvoiman varmistaminen: mistä löydetään ne tuhannet uudet työntekijät, jotka pitävät akkutehtaat pyörimässä?

On selvää, että seudulle syntyvä akkuliiketoiminta on merkki isosta teollisesta murroksesta. Ajoitus vaikuttaisi olevan hyvä: samalla kun Kymenlaakson perinteinen teollinen tukijalka, metsäteollisuus, on supistamassa toimintojaan, uusi toimiala nousee tilalle. Parhaassa tapauksessa akkuteollisuus nousee jopa alueen metsäteollisuutta suuremmaksi toimialaksi. Tällaiset siirtymät ovat harvoin kitkattomia saati kivuttomia, mutta meillä on seudulla silti mahdollista onnistua tässä.

Ajoitus on hyvä myös siinä mielessä, että taloudellinen vastatuuli on iskenyt moniin toimialoihin, kuten rakentamiseen ja logistiikkaan. Näiltä yskiviltä aloilta voidaan ”imuroida” työntekijöitä uusiin akkutehtaisiin. Vielä pari vuotta sitten nämäkin toimialat porskuttivat vahvasti, ja tarjosivat hyvin töitä. Nyt muut vaihtoehdot voivat kiinnostaa aivan eri lailla. On siis hyvä mahdollisuus saada osaajia jopa Kymenlaakson sisältä akkutehtaiden palvelukseen.

Startista lähtien täysillä

Toistaiseksi tehdashankkeilta puuttuu se lopullinen vihreä valo. Prekursoritehtaan juuri saama ympäristölupa oli merkittävä edistysaskel kohti tehtaan rakentamista Haminassa. Myös Kotkan hankkeet etenevät suotuisasti projektien kehitysvaiheissa. Mutta jahka lopullisia investointipäätöksiä tehdään, alkaa iso pyörä pyöriä, ja vinhaa vauhtia. Jos tuotantolaitosta rakennetaan vaikkapa kaksi vuotta, tuo aika on seudulla käytettävä tiiviisti, jotta koko paketti on kunnossa, kun tehdas käynnistyy.

Tehtaiden työvoimatarpeisiin on tietenkin käytettävissä paikalliset työmarkkinat – laajasti ymmärrettynä. Kotka-Haminan seudun lisäksi myös ainakin Kouvola, Porvoo, Loviisa ja Lappeenranta ovat edelleen ”iskuetäisyydellä”, jos ajatellaan järkevän työmatkan pituutta. Osa Kaakonkulman asukkaista voi varmasti myös harkita muuttamista Kotka-Haminaan.

Kulkemista työn perässä Kotka-Haminaan varmasti myös helpotetaan kehittämällä joukkoliikenneyhteyksiä. Isoja liikennevirtoja on kuitenkin tiedossa VT 15 – ja E18-teillä.

Monikanavainen koulutus nousee avainrooliin osaavan työvoiman saatavuudessa. Tarkoituksena on houkutella alan vaihtajia – eri puolilta Suomea – muuntokoulutuksen avulla. Kokonaan uutta toimialaa käynnistettäessä on selvää, että kokeneita akkutehdastyöläisiä ei voi olla tyrkyllä monta – mutta prosessiteollisuuden ammattilaisia kylläkin. Tehdastyöläiset sopivat muuntokoulutukseen hyvin, mutta varmasti myös muista taustoista tulevat työntekijät, kunhan motivaatio on kunnossa.

Nuorille kysyntää

Akkuekosysteemiin on kasvamassa nuorta voimaa sekä ammatillisen koulutuksen että korkeakoulutuksen parissa. Osa valmistuu paikallisista oppilaitoksista (LUT, Xamk, Ekami), osa alueen ulkopuolella.

Esimerkiksi Ekami on ollut hyvin hereillä akkuteollisuuden mahdollisuuksien suhteen ja tarjoaa jo nyt vahvaa peruskoulutusta prosessipuolelle. Kun lapio isketään maahan ja tehtaita aletaan rakentaa, voi Ekami varsin pienellä tuunauksella räätälöidä prosessialan koulutustaan akkumaailmaan sopivaksi.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:lla on pian alkamassa akkualan insinööritason koulutusta, LUT-yliopistossa Lappeenrannassa tullaan myös aloittamaan akkualan koulutusta ja TKI-toimintaa yhteistyössä akkutoimijoiden kanssa. Koulutusrintamalla ollaan siis hyvin valmistautuneita toimialan koulutusvaatimuksiin.

Koulutettavien osaajien määrä tulee olemaan valtava ja aika rajallinen. Ammatillisessa koulutuksessa hyvä lähtökohta on antaa ne perustiedot, joilla tehtaalla pärjää. Lisää koulutusta voidaan antaa tehtaalla ja kunkin työntekijän työkenttä voi laajentua ja syventyä. Tärkeää on päästä alkuun ja oppimaan. Tästä syystä myös lyhyemmät täsmäkoulutukset – esimerkiksi 3-4 kuukautta – puolustavat hyvin paikkaansa pari vuotta kestävien tutkintojen rinnalla.

Monikansalliset työyhteisöt ovat tulevaisuutta

Ja vaikka jokainen kivi käännetään ja rekryrekat jyräävät ympäri Suomea, työvoimaa tulee hankkia myös ulkomailta. Pilottikokeiluja onkin jo suunnittelussa, jotta ulkomaista työvoimaa saadaan houkutelluksi tehtaisiin. Myös opiskelijoita pyritään houkuttelemaan Suomeen opiskelemaan ammattitutkintoja.

Kiinalaistaustaisissa laitoksissa tulee varmasti olemaan töissä kiinalaisia, etenkin insinööritasoisissa tehtävissä, mutta työntekijöitä voi tulla myös esimerkiksi Kauko-Idästä Vietnamista ja Filippiineiltä. Myös eksoottiselta kuulostavat Väli- ja Etelä-Amerikan työvoimaresurssit tarjoavat mahdollisuuksia, kun työvoiman saatavuus EU:n alueelta on kääntynyt yhä haastavammaksi.

Akkuklusteri nousee siis monikansallisin voimin, eikä tehtaissa puhuta vain suomea. Kansainvälisten tulokkaiden kotouttaminen vaatii sitoutumista sekä sopeutumista niin työnantajilta, työkavereilta kuin seudun asukkailtakin. Työntekijöillä on työajan lisäksi myös vapaa-aika, ja kokonainen elämä tehtaan seinien ulkopuolella. Tulokkaat pitää sitouttaa paikalliseen yhteisöön tarjoamalla toimivaa arkea: puolisolle töitä, lapset kivaan kouluun.

Pitovoima ei synny itsestään

Alkuvaiheessa tämä onboarding-prosessi voi vaatia paljon kädestä pitämistä, mutta investointina se on varmasti fiksu veto. Vaihtoehtona on nimittäin työntekijät (ja perheet), joilla on viihtyvyysongelmia – ja niinpä sama rekrytointirumba pitää käydä läpi yhä uudestaan ja uudestaan. Sitä mikään yritys ei halua.
Yhteispelissä on voimaa. Cursor yhdessä seudun oppilaitosten, kaupunkien ja muiden sidosryhmien kanssa pyrkii valmistautumaan suunnitelmallisella tavalla akkutehtaitten synnyttämiin työvoimatarpeisiin.

Kirjoittaja on Cursor Oy:n Senior Advisor, Jarkko Harjula

Lue lisää Power Coast akku-uutisia osoitteessa powercoast.fi