Blogi: Voiko salama iskeä uudestaan?

Uudelleen teollistuminen vaatii kovaa työtä ja rutkasti onnea, mutta mahdollista se on, kirjoittaa Matti Rikka Cursorin Invest in -palvelusta.

Kun työpaikat ja väestömäärä vähenevät Kotka-Haminan seudulla, myös elinvoima hiipuu väistämättä.  Väestökadosta kärsivän alueen kehityksen suunnanmuutos vaatii aina ankaria ponnisteluja.

Nopea suunnan muutos edellyttää tyypillisesti sitä, että uusia, merkittäviä veturiyrityksiä saadaan alueelle. Tosissaan investoivat ja toimintaansa kehittävät veturiyritykset ovat samalla ankkuriyrityksiä ekosysteemeille, joihin linkittyy – parhaassa tapauksessa – kaikenkokoisia yrityksiä, tutkimuslaitoksia, yliopistoja sekä erilaisia tukitoimintoja ja mahdollistajia.    

Kun ekosysteemi alkaa orastaa, uusi kasvumarkkina aukeaa seudun yrityksille – ja kasvu ruokkii kasvua. Paikallinen elinkeinoelämä saa huomattavan piristysruiskeen jo teollisten laitosten rakennusaikana ja elinvoima kasvaa entisestään varsinaisen toiminnan alkaessa. Kunnanisät ja -äidit myhäilevät tyytyväisinä, kun verotuloja saadaan lisää. Mutta miten tähän osittain itseään ruokkivaan onnistumisten kierteeseen oikein päästään?

Tukkiuitosta datakeskuksiin

Jotain osviittaa saamme historiasta. Kotka-Haminan seudulla koettiin voimakas teollistumisen kausi viimeksi yli 100 vuotta sitten, kun Keski-Eurooppaa rakennettiin suomalaisella puulla. Euroopan rakennusbuumia ruokittiin tehokkaasti seudun vahvuuksilla pelaten: joki toi pöllit sahalle, josta tuotteet vietiin kätevästi satamaan ja laivalla asiakkaalle. Kohta puujätettä jo poltettiin lasiteollisuuden uuneissa. Alueen pienet korjauspajat loivat pohjaa väkevälle konepajateollisuudelle. Sahateollisuus sai myöhemmin kylkeensä sellun.

Etelä-Kymenlaakson synerginen keskittymä tuli mahdolliseksi, kun paikalliset vahvuudet osuivat yksiin markkinoiden vaatimusten kanssa.

Uudesta tulemisesta saatiin vihiä, kun Google otti tukikohdakseen Summan entisen paperitehtaan. Vanhan tehtaan vahvuudet kääntyivät palvelemaan nousevaa datataloutta: merivettä serverien jäähdyttämiseen, toimiva teollinen infra, riittävästi tilaa ja mahdollisuus laajentaa edelleen mahdollisuus, johon Google on myös toistuvasti tarttunut.

Sähköä ilmassa – taas

Google saattoi kuitenkin olla vasta alkusoittoa. Power Coast -akkuklusterin tehdashankkeet paaluttavat toteutuessaan ennätysluvut seudun teolliseen historiaan: arvioiden mukaan tehtaiden tuotantovaiheen suora työllisyysvaikutus on 3 600 henkilötyövuotta Kotkassa ja Haminassa. Epäsuora työllisyysvaikutus on peräti 13 400 henkilötyövuotta.

Tämäkin kehitysloikka tehdään omiin vahvuuksiin nojaten ja megatrendejä peilaten. Tällä kertaa moottorina on Suuri Sähköistyminen, joka kirittää akkuteollisuuden kehitystä ympäri maailman. Globaalissa akkupelissä johtavat kiinalaiset ovat valinneet yhteistyökumppaneikseen Suomen ja Etelä-Kymenlaakson, koska meillä on selvästi paljon annettavaa.

Logistiikka on seudulla ensiluokkaista, teollinen perimä maailmanluokkaa ja koulutus sekä osaaminen mallillaan. Kansallisella tasollakin menee vahvasti: tietotoimisto Bloombergin tutkimusosasto sijoitti Suomen viidenneksi tuoreella akkuarvoketjujen globaalilla ranking-listalla. Euroopan maista Suomi on kakkosena heti Saksan jälkeen.

Historian oikealla puolella

Sähköistymistrendin takana on tietenkin vihreä siirtymä ja taistelu ilmastomuutosta vastaan.  Akkuklusteri on kansainvälisen megatrendin sydämessä, mikä tarkoittaa paitsi hyviä liiketoimintamahdollisuuksia, myös mahdollisuutta olla historian oikealla puolella. Power Coast tukee kestävää kehitystä hyvin konkreettisella tavalla – ja antaa meille hyvät saumat olla vihreän siirtymän tekijöitä, eikä vain matkustajia.

Kaikki puhe megatrendeistä ja disruptiosta voi hämärtää käsitystä siitä, mitä Cursorin kaltaisen elinkeinoyhtiön päivittäinen työsarka on.  Joka päivä – edelleen – meillä on kirkkaana mielessä aloittavien ja olemassa olevien yritysten tukeminen, kaikin keinoin. Laaja-alaisen yritystoiminnan rakentaminen on sitä hyvää, ravinteikasta multaa, josta huomisen hyvinvointi versoo.

Power Coast on näistä ekosysteemeistä vain yksi, mutta samalla sen sisältämä potentiaali on niin suuri, että siihen kannattaa panostaa isosti. Olemmeko todella uuden teollistumisen kynnyksellä? – Aika näyttää, mutta kyllä näillä korteilla kannattaa pelata.

Kirjoittaja on Cursor Oy:n Senior Advisor, Matti Rikka

Lue lisää Power Coast akku-uutisia osoitteessa powercoast.fi