Helsinki East Aerodrome -kehitystyö jatkuu myös hankkeen päätyttyä

Ilmastonmuutoksen pakottama ilmaliikenteen maailmanlaajuinen murros avaa valtavan mahdollisuuden Suomelle. Näitä mahdollisuuksia etsittiin ja löydettiin Uudenmaan liiton EAKR-ohjelmasta rahoittaman ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön Cursor Oy:n johdolla toteutetun Kasvua ja kehitystä tulevaisuuden ilmailuteknologoista -hankkeen avulla vuosina 2020-2021.

Pyhtään Helsinki East Aerodrome -lentokenttä ja lentokentän ympärille rakentuva yrityspuisto tarjoavat ainutlaatuiset ja erinomaiset mahdollisuudet synnyttää uutta, ilmailualan innovaatioihin perustuvaa liiketoimintaa.  Suomessa ei ole vastaavaa teknologia- ja liiketoimintakeskusta, sillä ilmatila Pyhtään lentokentän yhteydessä mahdollistaa testejä ja kokeiluja helpommin kuin muualla Suomessa. Hankkeen teknologiakiihdytysohjelman tuella alulle saatiinkin useita konkreettisia kehittämishankkeita, mm. kotimaan ilmaliikennejärjestelmän uudistaminen, digitaalinen lentokenttä ja sen ratkaisut, sähköinen lentäminen, vaihtoehtoinen palvelumalli lentokenttäoperoinnille. Kiihdytysohjelman tuloksena perustettiin Kotkan-Haminan seudulle myös kaksi uutta etälennonjohtokonseptin kehittämiseen keskittyvää yritystä.

Kaksi kertaa hankkeen aikana järjestetyssä TechRunway -tapahtumassa esiteltiin tulevaisuuden ilmaliikenteen LIFT-verkostossa aikaan saatuja kehittämishankkeita ja teknologiapilotteja. Tapahtuma vakiinnuttikin asemansa tulevaisuuden ilmaliikenteen kansainvälisesti merkittävänä ammattilais- ja yleisötapahtumana, johon osallistui vuonna 2021 covid19-pandemiasta huolimatta noin 200 ilmailuteknologioiden ammattilaista; näytteilleasettajien lisäksi myös muiden yritysten ja oppilaitosten edustajia, viranomaistahoja sekä julkisen sektorin päättäjiä. Keskeisiä kumppaneita kehittämistyössä ovat olleet VTT, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Finnish UAV Ecosystem (FUAVE) sekä Puolustus ja ilmailuteollisuus PIA ry.

Hankkeen tuloksista merkittävimpänä voidaan pitää sitä, että Suomen valtion vuoden 2022 budjettiin kirjattiin 2,5M€ lisämääräraha Pyhtään lentokentän kehittämiseksi sähköisen ilmaliikenteen keskukseksi. Tämän kehitystyön edistämiseksi perustivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Pyhtään kunta tulevaisuuden ilmaliikenteen tutkimuspäällikön tehtävän vuoden 2021 lopussa XAMK:n North European Logistics Instituten (NELI) tutkimus- ja kehitysyksikköön.

Työ Helsinki East Aerodromen kehittämiseksi jatkuu. Kenttä tarjoaa jatkossa ratkaisuja ilmaliikennetoimialalle paitsi kotimaisen etälennonjohdon edelläkävijänä, myös eurooppalaisen yhteistyöverkoston johtavana toimijana.

Hankkeen tuloksista ja tunnelmista teetetyn videon on toteuttanut Filmbutik.

Katso video tästä!

Lisätietoja Helsinki East Aerodrome -kehitystyöstä:

Ilkka Hasanen                                                                
Director, Invest in                                                            
+358 40 820 8537
ilkka.hasanen@cursor.fi                       

Jouni Eho
toimitusjohtaja, Redstone Aero Oy
+358 44 767 6674
jouni.eho@redstone.aero