Blogi: Power Coast - nousuveden aika

Power Coast -ekosysteemi kasvaa ja kehittyy. Kotka-Haminassa on lupaavassa vaiheessa jo neljä tehdashanketta – ja samaan aikaan sähköistymisen megatrendi nostaa kaikkia alan toimijoita, kirjoittaa Cursorin projektipäällikkö Harri Eela.

Konsulttiyhtiö McKinseyn tuoreen raportin (2023) mukaan akkumarkkinoiden kehitys on ollut viime vuosina huomattavan nopeaa ja ennustettua suurempaa – ja sen arvioidaan kasvavan lähes 30% vuosittain aina vuoteen 2030 saakka.

Kysynnän taustalla on tietenkin ennen kaikkea sähköautojen suosion rakettikasvu. Valtaosa nykyisistä, suurimmista kansainvälisistä autojen valmistajista onkin jo ilmoittanut panostavansa sähköistyvään liikenteeseen. Useat valmistajat tulevat keskittämään tuotantonsa täysin tai valtaosin sähköisten ajoneuvojen valmistukseen vuoteen 2030 mennessä.

Akkujen kysyntää kasvattaa myös paine sähköisen varastoinnin ratkaisujen kehittämiseen sekä laajempi kulkuneuvojen ja työkoneiden sähköistyminen.

Mikäli tähän hurjaan kysyntään halutaan vastata, vuoteen 2030 mennessä tulisi globaalilla tasolla rakentaa yksin 120–150 uutta kennotehdasta – ja tähän päälle tulee vielä kaikki muu kriittinen akkuarvoketjun tuotanto (pCAM, CAM, anodimateriaali…).

Sinivalkoinen valttikortti

Kakku on kansainvälinen ja kasvava. Mutta miten Suomi saa siitä palasen? – Akkuteollisuudella on potentiaalia ponnistaa Suomessa sekä merkittäväksi työllistäjäksi että avainvientialaksi. Suomen on mahdollista ottaa haltuun koko akkuarvoketju, mikä tuo kovan luokan kilpailuetua.

Maamme akkumuskelit on huomattu myös maailmalla. Vuonna 2022 Bloomberg vertaili kansainvälisiä litiumioniakkujen valmistus/toimitusketjuja ja sijoitti Suomen neljänneksi heti Kiinan, Kanadan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Euroopan ykkössija ei ole huono saavutus.

Seuraavien vuosien aikana kotimaiselle akkutoimialalle odotetaan kohdistuvan useita suuria uusia investointeja – jopa 5–10 miljardin euron edestä. Odotusarvo jo yksin työpaikkojen osalta on kova: suunnitelmissa on tuhansia rakennusaikaisia ja suoria työpaikkoja (ja päälle vielä tuntuvat heijastusvaikutukset mm. logistiikkaan).

Kotka-Hamina kiihdytyskaistalla

Kotkan-Haminan seutu on ollut ensimmäisten joukossa tarjoamassa tontteja ja palveluja akkuarvoketjun teollisille toimijoille. Ensimmäiset hankkeet ovat edenneet lupamenettelyihin.

Tehdasinvestointeja on suunnitteilla prekursori-, katodiaktiivimateriaali- ja kennovalmistukseen sekä tuotantoa tukeviin toimintoihin ja laitoksiin. Investointeja kirittää voimakas panostus aluekehitykseen, eli esimerkiksi toimivaan infraan ja yhteistyöhön. Tästä kokonaisuudesta rakentuu Power Coast.

Tehtaita puuhataan pitkälti kiinalais-suomalaisin voimin. Asialla ovat Kiinan akkualan kiintotähdet ja kotimaisena kumppanina valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus.

Mutta miksi juuri Kotka-Hamina kiinnostaa Kiinaa, joka on koko maailman akkukisan ylivoimainen ykkösnimi? – Se on ainakin selvää, että akkuarvoketjun kannalta varsin houkutteleva vetovoimatekijä on seudun toimiva perusinfrastruktuuri – ja koko seudun yhteinen panostus alan kehittymiseen. Power Coast -brändi tiivistää rivejä entisestään.

Nyt ollaan jo tilanteessa, jossa on mietittävä, mitä tehdään, kun investoinnit toteutuvat – ei jos ne toteutuvat. Akkuekosysteemi luo parhaimmillaan tuhansia työpaikkoja: tarvitaan työntekijöitä, alan koulutusta, asuntoja, kouluja lapsille…lista on pitkä, mutta iso pyörä alkaa kääntyä nyt.

Tilannehuone pitää langat käsissä

Cursorin vetämässä koordinointiryhmässä ovat mukana Suomen Malmijalostus ja Kotkan ja Haminan kaupungit. Kun tällä ryhmällä on ajantasainen tilannekuva siitä, mitä on meneillään, voidaan tulevaisuuden tarpeisiin reagoida ennakoivasti. Erityisen painavia ovat kaikki ympäristöön liittyvät kysymykset – hankkeiden sosiaalinen hyväksyttävyys on lähtökohdista tärkein.

Tie investointeihin on pitkä, mutta Kotka-Haminan seudulla on rakennettu vahva valmius. Jo tehty työ luo luottoa tulevaan. Vielä vuonna 2016 haaveiltiin Teslan tehtaasta Suomeen ja pikkuhiljaa alettiin rakentaa visiota akkuklusterista, joka on enemmän kuin osiensa summa. Vuonna 2021 näki päivänvalon Power Coast -konsepti – ja ekosysteemin rakentaminen sai uutta virtaa.

Akkutoimiala on läpikotaisin kansainvälistä liiketoimintaa, joka syntyessään muokkaa alueemme profiilia merkittävästi. Akkuarvoketjuun on mahdollista ladata paljon arvoa – eikä vähiten alueellisen ja kansallisen yhteistyön kautta.

Power Coast on ratkaisujen rannikko, joka kutsuu kaikki toimijat mukaan.

Blogitekstin on kirjoittanut Cursor Oy:n Senior Advisor, Harri Eela
Kuva: Jukka Koskinen

Lue lisää Power Coast akku-uutisia osoitteessa powercoast.fi